AVALEHT
KUTIMUTI NOORTELAAGER

Uudised
Vahetuste kava
Laagri info
Registreerimine
Pildid laagrielust
Tagasiside
Arhiiv
LAULASMAA PUHKEKESKUS
ASUKOHT
KONTAKT

 

 

KutiMuti Noortelaagri suvi 2007

2007 aastal toimus suvel KutiMuti Noortelaagris kaheksa vahetust, osalejaid kokku 464 last. Seega, isegi ametlikult lubatud 55-kohalise laagrivahetuse keskmine täituvus oli tegelikult 58 last vahetuses. Soovijaid oli ka sel aastal jällegi enam, kui me suutsime vastu võtta ja kahjutundega pidime ära ütlema paljudele kohasoovijatele. Juba maikuu alguses oli 80% kohtadest täis broneeritud.

Üllatusega kogesime, et kevadel ajakirjanduse veergudel laagrit süüdistanud õiguskantsleri artiklid lastekodu laste diskrimineerimisest muutusid tegelikkuses reklaamikandjaks. Olime sunnitud tõdema asjaolu, et mitmedki lapsevanemad valisid esmakordselt meie laagri just nimetatud artiklitele toetudes. See näitab veelkord, et meie poolt tõstatatud probleem lastekodude teemal on jätkuvalt aktuaalne ja vajab riigipoolset kõrgendatud tähelepanu.

KutiMuti laager soovib noorte laagripuhkuse korraldajana olla jätkuvalt soositud laagrite hulgas ja seetõttu toimub igal aastal teatud uuenduste vastuvõtmine laagri tegevusprogrammis. Igal aastal lisandub ka laagris lapsi välismaalt eesti (juurtega) peredest. Selgi suvel osales laagri tegemistes kaheksateist last Saksamaalt, Soomest, USA-st.

Tallinna lähistel olev soodne asukoht, ilus mererand, korralikud tingimused, hea menüü ja mitmekülgne tegevusprogramm on kasvatanud laagrile andunud fänne, kes suve jooksul lausa kahes-kolmes vahetuses käivad. Reeglina on need lapsed, kes aktiivse ellusuhtumisega ja eeskujuliku õppimise-sportimisega silma paistavad.

Selle aasta uuenduseteks olid fotograafia õpetus, kunstivahetus ja ratsutamine.

Seiklusõpetuse vahetuste lapsed käisid kahepäevasel jalgsimatkal Soodajärve-Klooga maastikul. Ööbiti telkides, matka käigus sooritati meeskondlik seiklus-orienteerumisvõistlus.

Igas vahetuses esinesid lapsed oma laagrisõpituga ühiskontserdis vanematele. Iga vahetus sai hakkama omaloodud laagrilaulu ja ühistantsuga, lisaks lauldi sel suvel palju laulupeo repertuaari laule.

Teatrilaager lõpetas laagrisuve A.Tšehhovi ainetel loodud lavastusliku kompositsiooniga “Kajakas” 25.augustil.

 

I vahetus 11.06-16.06 Näitlemine, tants, laul, sport, lapsed vanuses 7-14  

Kalevi Jalgpalliklubiga tellis küll oma treeninglaagrile kogu maja kuid mõni nädal enne vahetuse algust selgus, et nad ei suuda kõiki kohti täita. Nii panime tuusikud vabamüüki ja nelja päevaga olid kõik kohad broneeritud. Lisaks jalgpallipoistele osalesid siis ka tüdrukud, kes poiste tegemistele laagris kõvasti särtsu ja värvi lisasid. Ühised laulu-tantsu-ja näitlemistunnid olid osalejate arvates üllatavalt sisukad ja rõõmupakkuvad. Programm oli koostatud nii, et päeval toimusid treeningud ja õhtupoolikul ühised laagri üritused. Õpilasmaleva Laulasmaa rühma tüdrukud olid siin Kalevi treeneritele-kasvatajatele suureks abiks huvitegevuse läbiviimisel

   

  

 II vahetus 17.06-22.06, lapsed vanuses 7-16

Orienteerumine, näitlejameisterlikkus, tants, laul

Oleme üks väheseid laagreid Eestis, kus lastele orienteerumise õpetamisega  lisaks EOL-ile professionaalsel tasemel tegeletakse. Üldfüüsiline treening vaheldus kaarditreeningutega igal päeval erinevatel maastikel: Lohusalu pankrannikupealsel, Keila-Joa parkmetsas, Kloogaranna ümbruses. Toimusid igapäevased meeskondlikud jõuproovid ja arvestati laagri lõpuks välja parim rühm. Meie laagri eripäraks on see, et kogenud noorte orienteerujate kõrval õpivad esimesi orienteerumisnippe ka päris algajad. Ja nagu ikka KutiMutis, tehti ka selles vahetuses palju nn.”tavasporti”: igapäevased pallimängud, teatevõistlused, lipumäng, kuulijämm, raudkuti-ja raudmuti mitmevõistlus, olümpiamängud jne. Ja sinna juurde ikka laste rõõmu pakkuvat isetegevust- näitlejameisterlikkust, laulu, tantsu.

 

 

  

III Vahetus 25.06-04.07

Sport, seikluskasvatus, näitlemine. Osalejad vanuses 10-17
Selle suve “vanakeste” vahetus, kus 75% olijatest juba aastaid meie laagri tegemistes osalenud ja seega ka laagrielus hästi kogenud. See asjaolu pani vanemkasvataja Kaupo tõsiselt pead murdma tegevuste valikul. Oluline on ju igal aastal lisaks tavapärastele tuttavatele üritustele ikka midagi uut ja  põnevat pakkuda. Selle suve hitiks sai kindlasti “KutiMuti otsib superstaari” konkurss, mis läbitud eelvoorude ja finaalidega kokku kestis terve nädala. Staaritiitli võitnud Katherini võidurõõmu ei varjutanud ka konkurentide kibedus ja isegi nutetud silmad. Üliprofessionaalselt esitati vanemate külastuspäeval lavastus “Kõik müügiks”, kus sisuliselt kogu laager mängis siira rõõmu ja esinemissäraga. Ka lapsevanemate kiidusõnad ja positiivne üllatus kõrge taseme üle innustavad kasvatajaid ja juhendajaid kindlasti jätkama. S
pordialadest sai selle vahetuse soosikuks võrkpall, järgnesid kergejõustiku alad, orienteerumine, jalgpall. Uue laagri  ühistantsu autoriteks jällegi Laulasmaa õpilasmaleva rühma liikmed Monika ja Merill. Vahetuses toimus traditsiooniline pulmapidu ebatradistiooniliselt matka ajal Klooga järve rannas.

 IV vahetus 09.07-18.07  Seikluskasvatus, fotograafia, näitlemine, vanus 9-16

Vanemkasvataja Natalia Sereda tegi selle vahetuse tegevuskava professionaalsuse huvides lausa ise Tartus fotograafia kursused läbi. Nii oli pildistamise kunsti õppimine täiega kõrgel tasemel ja õhtuti suurele ekraanile

projitseeritud piltide analüüsil said lapsed häid nõuandeid ja nippe edasiseks fotografeerimiseks. Kahepäevasel matkal koos telkides ööbimisega oli hea juba õpitud oskusi taimede ja looduspiltide jäädvustamiseks.

Ka selle vahetuse matka kulminatsiooniks sai pulmapidu, kus laagri - abiellu astus koguni mitu õnnelikku paari. Vanemate külastuspäeva kontserdil esitati vaimukas põimik “Kalevipoja taassünd ja eesti rahva päästmine”. Selles vahetuses musitseeriti ka palju ja laagri lõpuks saadi tüdrukute suureks rõõmuks poistebänd Mika ja Patrick mõne omaloodud lauluga ka improviseeritud kontserti andma.

 

 

V vahetus 20.07-29.07

Edu-Do karatelaager. Broneeritud kogu maja. Oma kasvatajad ja suunitlus. Spordilaagrile omaselt üks treening päevas ja õhtul kultuuriüritus-disko. Mis äraseletatult tähendas seda, et kasvatajad panid plaadi mängima ja ise tundsid ennast niisama hästi. Kasvatajad olid läbinud koolituse aga ilmselt jäi vajaka oskusest treeningutest vabal ajal tegevusi kavandada ja läbi viia, nii et lapsed ei igavleks ega laamendaks. Kummaline meie laagri personali jaoks oli asjaolu, et lastele sõideti laagrisse külla iga päev ja suvalisel ajal, perekonnad tulid koos oma toidumoona ja terve suguvõsaga, et siis laagri territooriumil piknikku pidada ja ennast päikese käes mõnusalt tunda. Nii palju maharebitud kardinapuid, ummistunud klosetipotte, sodi täis loobitud laagri territooriumi ja määritud seinu kui selle vahetuse lõppedes ei olnud kogu ülejäänud suve jooksul kokku. Ikka sama vana probleem-miks ei osata/taheta lastele sisukat tegevust pakkuda? Laulasmaa küla pole ilmselt ammu nii kõvahäälset röökimist ja tegevusi saatvat soundchecki kuulnud. Laagri lõppedes arvati korraldajate poolt ikka, et oli väga kordaläinud aeg!

VI vahetus 30.07-07.08  Sport, näitlemine ja hobused, vanus 8-14

Laagri kõrval asuvas Allika ratsatalus sai selles vahetuses 15 last iga päev hobustega tegeleda ja ratsutamise algtõdesid omandada. Ülejäänud ajal siis nagu ikka palju sportlikku aktiviteeti, draamatunde, tantsu ja laulu.

 

Selle vahetuse superstaari finaali eel lõid kired nii kõrgelt lõkkele, et vastaste mahasurumiseks läksid käiku ka nurjatud reklaaminipid ja žürii maiustustega “äraostmine”. Õnneks pääses õiglus võidule ja parimatest parimaks krooniti selle suve noorim superstaar Grete-Ly Pindmaa. Vanemate külastuspäeva kontserdil kuulsid kasvatajad jällegi kiidusõnu ja kauakestvat aplausi: laspevanemad olid väga rõõmsad laste edusammude ja kõrgetasemelise esituse üle.

 

 

VII vahetus 09.08-18.08 Sport, kunstiõpe, laul, tants, näitlemine

vanus 8-15

Selle vahetuse suureks märksõnaks sai KUNST igas eluvormis! Laagri esimestest päevadest peale asus kunstnik Heli Mänd koos kunstikooli tudengi Noraga lastele maski-pärli-savitehnikat õpetama. Tore oli see, et lapsed võtsid pakutu väga innukalt vastu ja viitsisid nokerdada ja lihvida-viimistleda kuni öörahu tundideni. Loomulikult kuulus ka selle vahetuse kavva palju meie laagrile omast tants, laulu ja draamaõpet. Vanemkasvataja Kadri, kes ise teatri suunitlusega kooli lõpetanud, suutis ka poisid panna luuletekstiga kavas “Me hoiame nõnda ühte” väga südamlikult mängima.
Nagu ikka läbiti selleski vahetuses meeskondlikult seiklusrada ja selgitati parim võistkond. Ühtekuuluvustunne oli võimas ja viimasel laagripäeval käidi kahtlaselt punaste silmade ja kurbade nägudega ringi. Enamus teatas, et osaleb kindlasti järgmisel aastal samas vahetuses.

 VIII vahetus 20.08-25.08

Teatri- ja rollimängulaager Vanus 13-19

Juba traditsiooniline: Teater-teater! Teatrihuvilisi noori juhendasid teatriala profid: Jaak Prints No-Teatrist, Viljandi KA lavastaja eriala lõpetanud Jaanika Juhanson, professionaalne muusik ja laululooja Tiit kõrvits, elukutseline koreograaf Ajjar Ausma, noorsootöötaja ja rollimängu õpetaja Maur Mere, rahvusvahelise taustaga joogaõpetaja Valeri Tšobanu jt

Selle suve teatrilaagri märksõnaks oli Tšehhov ja “Kajakas” . Kodutööna tuli osalejatel teos enne laagrit läbi lugeda. Töö toimus kahes grupis: edasijõudnud ja algajad. Lõbu ja huvipakkuvat tegevust jagus igatahes mõlemale grupile. Juhendajad kiitsid meie laagri lapsi, kes erakordselt viisakad ja püüdlikud olid ning etteantud kodutööd väga tõsiselt võtsid. Korraldajaid pani hämmastama ka luuleõhtu, kus küünlatulede paistel ja romantiliste romansside saatel loeti ette grupitöödena valminud armastusluulet, mis inspireeritud Tšehhovi “Kajakast”. Oli ääretult siiraid ja kaasakiskuvaid poeeme ja noored ise olid oma esitlustes hingega sees. Lisaks tehti õhtuste grupitöödena etüüde lemmikraamatute baasil, improviseeriti reklaamiklippe, lauldi kitarride saatel lõkketule paistel ja peeti ka kohalike küla noortega sõpruskohtumine jalgpallis ja võrkpallis. Meie laagri suureks rõõmuks lõppesid mõlemad spordimängud meie suureskoorilise võiduga ja külapoisid lubasid seepeale hakata korralikumalt treenima, et “teatrihulludele” mitte häbiga alla jääda.

Selles vahetuses peeti viimasel õhtul ka traditsiooniline laagrisuve matus Laulasmaa rannas. Kadunuke tuhastati päikeseloojangul. Iga laagriline esitas  oma siira ja emotsionaalse järelehüüu laagrisuvele. Viimasel päeval esitati rohkearvulisele publikule ülevaade laagrisõpitust läbi “Kajaka” ainestiku. Tormilise aplausiga kutsuti publiku ette juhenadajad ja tänati neid suurepärase töö eest. Nii palju lilli pole kunagi selles laagris kasvatajatele ja juhendajatele kingitud!

 

2007.aasta  laagrisuvi Laulasmaal KutiMutis on lõppenud. Tore on teadmine, et laagrisõbrad kohtuvad omavahel edasi, käiakse koos teatris ja sportimas, kirjutatakse üksteisele ja laagri juhatajale. On hinge soojendav, et KutiMuti Noortelaager on siin osalenute arvates parim.

   

Tiiu Mägi

   
     
webmaster